Kako preživeti slovenski kulturni praznik?

Lahko ga izkoristite za izlet v naravo ali pa se kulturno izobražujete in obiščete vrsto kulturnih ustanov kot so muzeji, galerije in podobno…namreč večina omenjenih ustanov na ta dan vrata odpirajo brezplačno! Zraven tega pa so brezplačne tudi nekatere vstopnine in ogledi koncertov, gledaliških predstav, filmov itd. Preverite na spletu 😉

Jaz sem si tokrat zamislila ogled muzejev v Mariboru in k temu dodala še sladkanje s tortico in rdečim vinom. Seveda v čast Prešernu 😉

Dopoldan sem mi je pridružila Tadeja, ki sva se odločili, da prvotno obiščeva Umetnostno galerijo Maribor. Ogledali sva si razstavo Budnost, boj, ponos: Skozi njene oči. Slik zaradi pestrih in temačnih vsebin raje nisva izvajali.

Nato sva nadaljevali v Muzej narodne osvoboditve Maribor, kjer sva prvotno pogledali Pohorsko legendo, nato pa še Ranjeni in bolni. Razstavi zares zanimivi, ampak tudi tukaj ni veliko slik, saj nisem za fotografiranje žalostnih zgodb. Na presenečenje, pa v tem muzeju nista bili samo ti dve razstavi. Muzej vsebuje še razstavo starega denarja, starih predmetov in starih reklamnih plakatov iz bližnje zgodovine našega ozemlja (Jugoslavija in Slovenija). Ravno prav za pogrevanje nostalgije.

Videli veliko, zdaj pa je potrebno malo pavze. Odšli sva v kavarno Ilich, kjer sva si privoščili tortico in kozarec rdečega vina. Takrat se nama je pridružil Simon.

Po pavzi je Tadeja odšla, s Simonom pa sva se odločila za ogled meni najljubšega muzeja v Mariboru. To je Pokrajinski muzej Maribor, koder razstava poteka v Mariborskem gradu. Ta muzej vzame kar veliko časa, saj boste v njem našli vso daljno in bližnjo zgodovino okolice Maribora in delček ostalega sveta. Ogledala sva si stalno razstavo, majhen delček te razstave pa lahko vidite na spodnjih slikah.

Ker pa s Simonom dneva nisva želela zaključit v muzeju, sva se odpravila na srednjeveški grad Vurberk, kjer sva si v Hudi Lizi privoščila kavo in kozarec vina ter ob tem zaigrala partijo igre Človek ne jezi se!

Dan pohajanja: 8. 2. 2018

Foto: Leja Forstnerič, Tadeja Račel in Simon Biberdžić