Štiri-dnevno pobiranje odpadkov v okolici Celja in v Miklavžu (28., 29., 30. in 31. 1. 2018)

Tovrstnih akcij se prostovoljno udejstvujem že nekaj časa (bolj v obliki rekreacije in sproščanja), sedaj pa se mi je pridružil še en “norec” kot sem jaz – Oskar.

Prvi dan sva se odpravila na Stari grad po Pelikanovi poti in od tam nadaljevala po Celjsko planinski poti (CPP) v Zagrad. Ob gradu na novi peščeni ploščadi sva opazila prvo divje odlagališče. Ker sva vreči napolnila že do vrha gradu, sva se med potjo ustavila v Gostilni pri Kmetec – Tlačan (Zagrad 140a, 3000 Celje), kjer so prijazno prispevali nove vreče in nama v zahvalo za prostovoljstvo nalili še borovničke na račun hiše. Ko se človek sreča s takšnimi ljudmi, pomisli: “Svet je lep.” Hvala Gostilni pri Kmetec – Tlačan! Nato sva nadaljevala naprej in nekoliko naprej od gostilne zagledala že drugo črno odlagališče.

Drugi dan sva šla s Polul na razgledni stolp nad Celjem, kjer sva naletela na črno odlagališče. Ker odlagališča v tistem trenutku nisva mogla spraznit, sva pobrala smeti le v okolici. Podala sva se naprej do Miklavške cerkve. Ker so bile tam vreče že polne, sta nama z novimi postregla Vili Voršnik in Maja Gabrovec Voršnik ter zraven ponudila še pivo. Hvala Viliju in Maji. Od Miklavške cerkve sva pot nadaljevala v mestni park. Tam pa spet grozota. Očitno se v gozdu nad parkom zbira druščina, ki gozd prav očitno namerno okrašujejo s pločevinkami, flašami in drugo embalažo. Ogromno gozda sva uspela sčistit, potem pa naju je ujela že tema.

Tretji dan sva se odpravila iz zadnje tretjine poti z Vipote proti Tolstem vrhu in se malo pred Celjsko kočo obrnila in šla po cesti nazaj.

Četrti dan sva šla v Miklavž na Dravskem polju. Tam sva pričela pri mostu (Nad izviri), kjer sva porabila največ časa. Pravo cestno črno odlagališče. Od tam sva po nasipu proti Dogošam nadaljevala do prvega mostu in se vrnila po drugi strani kanalske struge.

Foto: Oskar Mažgon

Hvala Oskarju za support in fotografiranje!