KAJ JE BAJK KUHNA?

Bajk kuhna je eden od skupnostnih programov Mariborske kolesarske mreže*, ki so ga zagnali že leta 2013 in je namenjen popravljanju koles po principu “naredi si sam”.

V Bajk kuhni se lahko udeleženci sami naučijo popravljati kolo, pri tem pa so jim na voljo vsa potrebna orodja, deli in nasveti izkušenih kolesarskih mehanikov. Udeleženci lahko v Bajk kuhno prinesejo tudi svojo opremo in dele.

Program Bajk kuhna ni nadomestilo za servis vašega kolesa, ampak je v prvi vrsti namenjen učenju, izmenjavi znanj in druženju med kolesarskimi navdušenci. Poleg popravila koles je stalno na sporedu tudi druženje, ogled kakšnega filma, preizkus spretnosti na trenažerju ali kaj podobnega.

Bajk kuhna poteka pod mentorstvom kolesarskega specialista Dohtar Bajk-a, udeležba sama na Bajk kuhni pa je brezplačna. Dobrodošle so donacije, ki so lahko poleg denarja, tudi v obliki koles, delov, knjig, revij, hrane, pijače itd.

Bajk kuhna poteka v kletnih prostorih MKM (Partizanska cesta 21) vsak petek od 16:30 do 20:30 ure.

PRAVILA BAJK KUHNE

1. Bajk kuhna je program Mariborske kolesarke mreže, namenjen druženju, sodelovanju in izmenjavi znanja, v okviru katerega si lahko s pomočjo njihovega orodja in znanja sam popraviš kolo ali narediš kak drug s kolesarjenjem povezan projekt.
2. Bajk kuhna ponuja: delovni/ustvarjalni prostor, specialno orodje za popravilo oz. ustvarjanje ter nasvete in izkušnje njihovih kolesarskih mehanikov ter drugih članov.
3. V Bajk kuhni svoje kolo popravljaš sam, ostali ti pri tem lahko svetujejo. Nihče ni dolžan drugemu popravljati kolesa in nihče svojega nasveta ne sme zaračunati. Če sami niste za popravljanje, je za vas bolj primeren plačljivi kolesarski servis.
4. Vsak obiskovalec Bajk kuhne prejme oštevilčen kovček z orodjem, za katerega odgovarja in ga mora po končani Bajk kuhni vrniti z vsemi kosi orodja.
5. Kolesarski deli, ki jih dobiš na Bajk kuhni, lahko naše prostore zapustijo samo na tvojem kolesu.
6. Iz Bajk kuhne NIKOLI ne odnašamo orodja in druge opreme. Če orodja trenutno ne uporabljaš, ga pospravi in s tem omogoči njegovo uporabo drugim udeležencem.
7. Po opravljenem delu pospravi in počisti delovni prostor (in orodje), ki si ga uporabljal. Bajk kuhna je le KUHINJA, kar pomeni, da mora bit vedno čista in pospravljena.
8. Nedokončane projekte lahko hraniš v posebej za to namenjenih zabojih. Če boš na svoj projekt pozabil, bo po treh zaporednih terminih postal last Mariborske kolesarke mreže.
9. Bajk kuhna je odprta vsak petek od 16:30 do 20:30. Po 19:00 NE začenjamo novih projektov, 30 min pred koncem odprtega termina začnemo pospravljati delovni prostor.
10. V Bajk kuhni ne toleriramo nasilja, seksizma, rasizma in diskriminacije.
11. Ob vsakem obisku se vpišeš v KNJIGO GOSTOV. S podpisom sprejmeš pogoje in pravila Bajk kuhne in se jih, jasno, tudi držiš.
12. WC je v pritličju. Za ključ se prosi osebje.
13. Vedno so veseli tudi kakšnih donacij v obliki koles, delov, orodij itd…

*Mariborska kolesarska mreža (MKM) je bila ustanovljena z namenom vzpodbujanja razvoja kolesarjenja in trajnostnega prometa. Društvo se zavzema za več kolesarjev, boljšo kolesarsko infrastrukturo in dvig ravni prometne kulture v Sloveniji. Osnovni namen društva MKM je vzpodbujati kolesarjenje v Mariboru in vplivati na trajnostni razvoj mestnega prometa v prid pešcev, kolesarjev in javnih prevoznih sredstev.

Povezave:

Bajk Kuhna

Bajk kuhna: vsak je lahko mehanik

In za konec….
…hvala Dohtar Bajk za pomoč in mentorstvo tudi pri mojem Pony Goni 😀