Otvoritev: 19. 10. 2016
Nosilec obhodnice: Planinsko društvo Haloze, Videm pri Ptuju 52, 2284 Videm pri Ptuju
Vrsta obhodnice: Vezna obhodnica
Zahtevnost: Lahka planinska pot
Dolžina: približno 36 km
Trajanje: približno 13 ur
Število kontrolnih točk: 6 KT
Vodnik: da
Oznaka: KM

Pot med vinogradi se prične v naselju Videm pri Ptuju1, kjer se pred občinsko zgradbo nahaja prva kontrolna točka (KT1). Od KT1 nas markacije usmerijo na most čez reko Dravinjo2, nato sledimo tabli, ki usmerja desno v Dravinjski vrh. Sledimo markacijam, ki nas kmalu za odcepom usmerijo v hrib po gozdni poti. Ko prispemo iz gozda nas tabla usmeri proti Podlehniku, pot med vinogradi pa se tu priključi že obstoječi trasi Haloške planinske poti3 ter mednarodne pešpoti E74. Nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki vodi po haloškem grebenu. Tu se proti jugozahodu odpre pogled na Ravno goro, ter v ozadju na Ivanjščico in Strahinjščico.

Po asfaltirani cesti nadaljujemo po označeni poti v smeri Podlehnika5. Dokaj hitro pridemo do vinotoča Maroh in sledimo po cesti, dokler ta ne zavije ostro desno. Po cesti nadaljujemo vse dokler na izstopu iz gozdička v dolini Podlehnika ne zagledamo prvih hiš. Pred vinogradi nad Podlehnikom pot zavije levo na kolovozno pot, nato pa ob smerni tabli zavije desno in nas skozi gozdiček pripelje do prvih hiš v Podlehniku. Ko sledimo asfaltirani cesti, nas pot pripelje do središča kraja, kjer se nahaja KT2.

Od kontrolne točke KT2 v centru Podlehnika nadaljujemo proti krožišču, pri katerem se usmerimo levo in po 200 m zavijemo z glavne ceste desno ter nadaljujemo vzporedno z avtocesto. Po prehojeni poti približno 1,2 km na križišču zavijemo levo, od koder se po asfaltirani cesti vzpenjamo proti Kamnu. Na tem delu je ena izmed višje ležečih točk Poti med vinogradi, na poti pa lahko uživamo ob pogledu na Ptuj in Slovenske gorice. Ko se spuščamo s Kamna, pridemo do razpotja, ki pohodnike desno usmerja na mednarodni mejni prehod Gruškovje, vendar Pot med vinogradi tu zavija rahlo levo.

Med redkimi hišami nadaljujemo proti Brezovi gori (567 m.n.v.), kjer se prvič neposredno približamo meji z Republiko Hrvaško. Brezovo goro obidemo po severni strani, nato na prevalu ob smerni tabli zavijemo skrajno desno in obidemo Brezovo goro še po južni strani. Ko pridemo v bližino hiše v Ložinah 32, se odpre širok razgled na Ravno goro in Sv. Avguština, naprej v daljavi pa vse do Varaždina, Ormoža in Jeruzalemskih goric, Velike Nedelje, Polenšaka in hribov za njimi. Tukaj pot zavije rahlo v levo in se spusti po travnatem pobočju v bližnji gozd, kjer nekaj časa vodi po grebenu ob slovensko-hrvaški meji. Ko pot zapusti greben in zavije desno, nas pripelje do prvih domačij pod vznožjem svetega Avguština. Stari mejni kamni iz časa Marije Terezije povedo, da hodimo ob državni meji in ob nekdanji deželni meji. Nadaljujemo po strmi makadamski cesti in gozdni poti in tako kmalu dosežemo vrh s cerkvico svetega Avguština6 in cerkvico svete Magdalene. Skrinjica z žigom in vpisno knjigo – KT3 je na poslopju pod cerkvicama.

Od cerkve svetega Avguština nadaljujemo po zanimivem gozdnem grebenu, po katerem poteka meja med Slovenijo in Hrvaško. Na koncu grebena po krajšem spustu prispemo do kolovozne poti, vendar ne nadaljujemo po cesti naprej, ampak zavijemo ostro desno, ter po travnatem delu prispemo v gozd. Markirana pot nas pripelje do travnika, po katerem se spustimo do vinograda, ob njem pa do KT4. Žig in vpisna knjiga sta na steni bližnje hiše, Velika Varnica 1, ki stoji v bližini cerkve.

Pot nadaljujemo preko regionalne ceste, ter se počasi vzpnemo po gozdni poti po meji med Slovenijo in Hrvaško. Po nekaj časa hoje pridemo iz gozda do lepega razglednega predela v Velikem Okiču, od koder se ponovno odpre pogled na cerkev sv. Avguština, Donačko goro, Boč, Pohorje in Slovenske gorice. Pot nadaljujemo po cesti do smerne table, ki nas usmeri desno na kolovoz do kmetije Belšak, Veliki Okič 38.

Na razglednem grebenu nadaljujemo po cesti proti Skorišnjaku in Belavšku. Pot nas pelje ob robu pašnika, nato zavije ostro desno, se vzpne na sosednji grič in po rahlem spustu po kolovozu pripelje do domačije v Velikem Okiču 37. Od tukaj po rahlo spuščajoči asfaltni cesti sledimo skozi Belavšek, kjer na odcepu ceste proti Gradiščam pridemo do KT5 (Belavšek 11). Tu se pot odcepi skrajno desno, ter po kratkem spustu doseže cesto Zgornji Leskovec-Cirkulane. Pot sprva zavije levo in že po nekaj sto metrih zavije desno proti Repiščam. Od tu naprej se pot rahlo vzpenja med vinogradi, sadovnjaki in hišami, koder kmalu prispemo do križišča s prednostno cesto, ob katerem je kapelica. Ko nadaljujemo levo, se začnemo rahlo spuščati, nato prispemo do čudovitega pogleda na Dravsko polje in v ozadju na Pohorje. Pot se spušča v gozdiček, iz katerega na koncu gozdička pot zavije ostro levo. Od tu sledimo označbam do Dravcev – mestu kjer se pot ponovno pridruži Haloški planinski poti in poti E7.

Ko nadaljujemo po rahlo vzpenjajoči asfaltni cesti, na desni strani prispemo do kmetije Korpič, koder se nahaja KT6. Od tu pot po asfaltni cesti pelje mimo velikega klopotca proti Varejam, tam pa se ponovno odpre pogled na polje vse do Velike Nedelje in hribov v ozadju. Pot nato zavije naprej med vinograde in na Varejskem bregu prispe do ceste, ki povezuje Videm z Zgornjim Leskovcem. Prečkamo cesto ter se po asfaltni cesti vzpnemo proti Dravinjskemu vrhu in po nekaj ovinkih med vinogradi pridemo do točke, kjer se čez Prukušek po isti poti, kot smo se vzpeli, spustimo do izhodišča na Vidmu.

Slovarček:
1Naselje Videm pri Ptuju (216 m.n.v.) je občinsko središče južno od Ptuja in obsega ravninski del na levem bregu Dravinje, ter hribovit haloški del na desnem bregu Dravinje. Kraj se prvič omenja v 14. stoletju, v katerem je v središču kraja cerkev svetega Vida, na desni strani Dravinje na pobočju Dravinjskega vrha pa stoji stara obnovljena romanska cerkev posvečena svetemu Janezu Krstniku. Je ena najstarejših cerkva v Sloveniji.
2Dravinja je reka, ki v svojem spodnjem toku loči Haloze od ravninskega dela. Izvira pod Pohorjem nad Oplotnico in je dolga 73 km. V bližini Dravcev pri Vidmu se kot desni pritok izliva v Dravo.
3Haloška planinska pot poteka po osrednjem delu Haloz in se začne pri gradu Borl ter poteka v smeri Cirkulan, Vidma pri Ptuju, Podlehnika, Narapelj vse do najvišjega vrha – Donačke gore in naprej v dolino. Celotno pot je mogoče prehoditi v približno 22 urah.
4E7 je mednarodna pohodna pot, ki poteka od Madžarske do Sredozemskega morja ter Atlantika, pri tem pa prečka tudi Slovenijo. Slovenski del poti poteka od Goričkega preko Prlekije in Haloz vse naprej do osrednje Slovenije in Primorske.
5Podlehnik leži na 230 m.n.v. in je središče občine na območju Haloz. V njegovi okolici se nahajajo obsežni nasadi vinogradov, kmetije in vinotoči.
6Cerkev svetega Avguština na višini 503 m.n.v. leži na najvišji točki na meji med Slovenijo in Hrvaško v bližini Zgornjega Leskovca. Je edina slovenska romarska cerkev, posvečena svetemu Avguštinu, v kateri se glavno žegnanje izvaja zadnjo nedeljo v avgustu.

Vir:
https://obhodnice.pzs.si/index.php?pid=82