Projekt 100km vs 100milj je bila neuradna dobrodelno naravnana tekma med mano in Andrejem Težakom Tešky-im oziroma tekma med popolnim laikom in novopečenim ultramaratoncem, katera se je merila po tem da zmaga tisti, ki v svoji kategoriji (Leja na 100 km in Tešky na 100 milj) na Dalmacija Ultra Trail 2018 (DUT) tekmi doseže boljši končni čas.

Projekt se je pričel s stavo na DUT 2017, kjer je Tešky odtekel svojih 100 km, jaz pa sem izzivala. Končni projekt ni bil več le stava, temveč pomemben prispevek v botrstvu, pri katerem se za otroke in mladostnike iz družin v stiski pomaga izboljšati kakovost življenja.

Da je stava imela svoj zaključek, je bilo treba izbrati tudi kazen. Za enega in za drugega. Za Tešky-a je bila ideja že takoj na mizi, za mene pa smo še malo razmišljali, ampak jasno je bilo, da bova oba šla na Ljubljanski maraton en vikend kasneje po glavni tekmi in eden od naju bo nosil nenavadno tekaško obleko. Tako sva končno določila, da če bom poražena jaz, da bom Ljubljanca odtekla v debelem samorogovem kombinezonu, če pa bo poraženec Tešky, pa bo tekel v štrikanih gatah v obliki slončka.

Začelo se je s treningi…

Glavnino odličnega projekta lahko podoživljamo skozi spodnji super filmček posnet in sestavljen izpod rok Plankton Media (Boštjan Selinšek, pomoč Katarina Trstenjak).

V filmu je predstavljena tekma, kjer sem zabeležila svojo prvo veliko ultraško zmago nad samo seboj, Tešky pa je zabeležil tisto malo drugačno zmago nad samim seboj – ko je treba končat, pa čeprav je bilo do cilja (samo) še 40 km. S tem si je pridobil slavo, da je moral na Ljubljanskem maratonu pozdravljati navijače v slončkasti opravi in s tem izpolnil svoj del stave.

Vsi ki ste spremljali boj, ste vedeli da je meni uspelo priti do cilja 100 km dolge Mountain DUT trase, Tešky pa je odstopil na 100 miljski Sky DUT in zato se je moral kot slonček v akciji udeležit ljubljanskega maratona…

Zaradi poškodovanega gležnja se Tešky na progo ni odpravil tekmovalno, ampak je dogodek potekal kot animacija v smislu zabavanja ljudi.

Čeprav na koncu seveda zmaga samo eden, pa je bila največja zmaga tega projekta ravno udeleženost prijateljev in podpornikov, ki so bili z nama in podpornikov, ki so pošiljali sms-e za dober namen.

Hvala vsem!

Filmi in slike so delo Plankton Media – Boštjan Selinšek.