Veliki kanjon Verdon je največja soteska v Franciji, ob kateri leži jezero Lac de Sainte Croix, ki je pravi raj za športnike. Tam se lahko ukvarjate s pohodništvom, kajaštvom, raftingom, windsurfingom in še mnogo več. Soteska je idealna tako za športnike, kot za cestna potovanja, pri katerih naj še posebej izpostavim motoriste. Seveda pa je treba poudariti, da je cesta v veliko predelih precej ozka in obdana s kamnitimi stenami, zato je potrebno voziti precej premišljeno in umirjeno.

Cestni izlet okrog soteske Verdon (Gorges du Verdon road trip)


Priporočeno je, da krog startate iz zelo simpatičnega kraja Moustiers Sainte Marie. Če štejemo, da boste krog naredili z najdaljšo razdaljo do kraja Trigance, je krog nazaj do izhodiščnega mesta dolg približno 90 km in vam bo brez pavz vzel okrog 2 uri. Ampak ker vam garantiram da se boste ustavljali na vsakem možnem kotičku, si za krog vzemite precej več časa, sploh če se boste ustavili še na kakšni kavici ali kosilu. Najlepši razgled boste ujeli na cestah D71 in D23 (seveda pričakujte da so to tudi najožje ceste).

Pa gremo po poti. Če iz kraja Moustiers Sainte Marie startate v nasprotni smeri urinega kazalca, boste najprej prečkali most – pont de Sainte Croix, ki leži točno na točki, kjer se reka Verdon izliva v jezero Lac de Sainte Croix. Verjemite, že tukaj se boste ustavili. Hitro zatem zavijte levo, na cesto D19, kjer boste prispeli do lušne vasice Aiguines, kjer si lahko privoščite lokalne dobrote. Omenjena vasica je začetek poti okrog tega slavnega kanjona. Če gremo naprej, boste kaj hitro prispeli do Col d’Illoires (prelaz), od koder imate čudovit razgled na jezero s pogledom od zgoraj. Nadaljujemo po cesti D71, kjer se boste soočili s čudovitimi pogledi, vendar se boste žal težko ustavljali. Nič hudega, zapeljite se še malo naprej do hotela Grand Canyon (recimo da je hotel nekje med vasicama Aiguines in Trigance) in tam zaužijte še en prelep razgled, pri katerem boste lahko naredili tudi kakšno fotografijo. Če gremo naprej, boste naleteli na izredno visoko točko (čisto malo pred tuneli du Fayet) odkoder pa je pogled magičen. Nadaljujemo skozi tunele in po nekje 6 km pridemo do točke Balcons de la Mescla, kjer si lahko pogledate spektakularne razglede in naredite še kakšno fotografijo. Pri tej točki zapustimo sotesko in po 7 km zavijemo levo na cesto D90, kjer prispemo do vasice Trigance. Priporočam sprehod po njenih ozkih uličicah. Od tukaj nadaljujemo po cesti D955, kjer se cesta po 6 km sreča s cesto D952. Nadaljujemo po cesti D925, od koder cesta sledi toku reke Verdon, dokler ne prispemo do točke Le Point Sublime (bar, restavracija in majhen hotel). Tukaj spet lahko uživamo ob čudovitem razgledu in se poigramo s fotoaparatom. Kmalu zatem prispemo do vasice Rougon, kjer si samo 3 km stran od ceste D952 lahko ogledamo znameniti starodavni grad. 8 km od točke Point Sublime prispemo do velike vasi imenovane La Palud sur Vernon. Če si privoščimo še dodatek, lahko od tukaj vključimo dodatni krogec in prevozimo še magično cesto D23. Vsekakor priporočam, da je ne izpustite, saj boste s tem videli sotesko še iz severne strani. Cesto morate OBVEZNO prevoziti v smeri urinega kazalca, saj boste v nasprotnem primeru sredi poti naleteli na enosmerno cesto in tako se boste mogli obrnit. Torej, gremo v smeri urinega kazalca in naredimo še en lep krog na ozkih cestah, kjer boste lahko uživali ob dodatnih spektularnih razgledih z manj gužve. Krog se ponovno zaključi v vasici La Palud sur Vernon. Od tukaj nadaljujemo po cesti D952 in prispemo na našo izhodiščno točko kraja Moustiers Sainte Marie.

Spletna stran:
http://www.lesgorgesduverdon.fr/en/verdon-canyon.html

Fotografije: Leja Forstnerič
Čas potovanja: 17. julij 2017