Tro-dnevni velikonočni izlet

Hallstatt je turistični kraj v zgornjeavstrijski pokrajini Salzkammergut na jugozahodnem bregu jezera Hallstatter See. Ime je dobil po nahajališču rudnikov soli, ki so jih izkoriščali že v prazgodovini.

V okolici Hallstatta se nahajajo jezero Hallstatter See, rudnik soli Hallstatt, znamenite jame in smučarska središča.

Pri arheoloških raziskavah so odkrili veliko prazgodovinsko grobišče z okoli 2500 grobovi iz mlajše železne dobe. Raziskovalna dela so potekala med leti 1846 in 1899, izkopali pa so nad 5800 predmetov iz zlata, brona, železa, jantarja in stekla. Sodeč po opremi in orožju mrtvih se da sklepati, da so kraj poseljevale etične skupine z današnjega ozemlja Slovenije, spodnje in zgornje Avstrije in južne Nemčije. Starejša železna doba se po najdbah v Hallstattu imenuje Halštatska doba ali Halštatska kultura, ki sega v 9. do 6. stoletje pr. n. št. in je bila izrazito razvita na področju Alp. Od tam je širila močan vpliv proti pokrajinam, ki sodijo v današnjo vzhodno Francijo, južno Nemčijo in državam na Balkanskemu polotoku. Leta 2004 so v bližnjem rudniku soli našli leseno konstrukcijo, ki jo imajo danes za najstarejše (rudniško) stopnišče na svetu.

1. DAN

V jutranjih urah smo se odpravili proti Hallstattu in se malo pred njim ustavili nad mestom Obertraun, kjer smo si prvotno privoščili kratek pohod do ene izmed mnogih gorskih sten v okolici jezera (Wasserfallwand Nr. 11). Sledil je večerni sprehod po znamenitem mestu Hallstatt in kot končna postaja mesto prenočišča Bad Aussee.

2. DAN

Končno je prišla velikonočna nedelja in s tem tudi velikonočni zajtrk. Po obilnem zajtrku smo se odpravili proti mestu Hallstatt in se zaradi slabega vremena odločili, da si na ta dan ogledamo rudnik soli. Vhod v rudnik soli se nahaja nad mestom Hallstatt, kamor lahko dostopate peš ali z gondolo. Jaz in Barbara sva se odločili, da razmigava noge (izbrali sva pot S), medtem ko sta Davorin in Simon izbrala gondolo.

Na vrhu smo se zbrali pred vhodom v rudnik, si ga ogledali, nato pa obiskali znamenito razgledno točko Hallstatt Skywalk “World Heritage View” (Hallstatt Skywalk “Welterbeblick”).

Po fotošutingu na razgledni točki smo se z gondolo spustili v dolino, ter se spodaj takoj ustavili v solni trgovinici s spominki in se opremili s solnimi pripomočki in Hallstattskim pivom. S polnimi rokami smo odšli do avta, si v naši “kuhinji” pripravili malico in se odpravili do centra mesta. Ko se je spustila tema smo odšli v apartma ter skuhali večerjo.

3. DAN

Tretji dan je bil mišljen za ogled 5 prstov, vendar smo si zaradi vremenskih razmer premislili in se odpravili v mesto Hallstatt. Tam sva se z Barbaro prvotno ponovno odpravili do razgledne točke Hallstatt Skywalk “World Heritage View”, le da sva tokrat izbrali bolj razgibano pot – pot H.

Medtem ko sva midve raziskovali hribček, sta se Davorin in Simon z ladjico zapeljala po jezeru, nato pa si v centru Hallstatt ogledala znamenite lobanje v kostni kapelici pri zgornji cerkvi (Beinhaus Hallstatt).

Okoli poldneva smo se spet zbrali skupaj in se odpravili na severno stran jezera. V mestecu Ziesen smo si ob jezeru pripravili malico, nato pa sva se z Davorinom odpravila na sprehod. Ker je bila pot neskončno lepa in mikavna, sva se izgubila v času in preden sva se dobro zavedala, sva že bila na sredini poti od avta do mesta Obertraun. Ker pa smo v vsakem primeru nameravali mimo omenjenega mesta, sva pot iz mesta Ziesen po poti Obersee nadaljevala peš, Barbara in Simon pa sta po drugi strani jezera za nama prišla z avtom. V mestu Obertraun smo se spet našli in odpravili proti domu.

Spletne povezave:
Hallstatt: https://www.hallstatt.net/home-en-US/
Rudnik soli: https://www.salzwelten.at/en/hallstatt/

Dodatni priporočeni ogled – Dachstein Krippenstein (https://dachstein-salzkammergut.com/en/):
Velika ledena jama*: https://dachstein-salzkammergut.com/en/summer/below-ground/dachstein-ice-cave/
Mamutova jama*: https://dachstein-salzkammergut.com/en/summer/below-ground/mammut-cave/
*NATURE PARKSCHÖNBERGALM = izhodišče za veliko ledeno jamo in za mamutovo jamo
5 prstov – razgledna točka (nadmorska višina = 2.108 m; koordinate: 47°31′27″N 13°41′32″E): https://dachstein-salzkammergut.com/en/summer/above-ground/5fingers/
Spirala svetovne dediščine: https://dachstein-salzkammergut.com/en/summer/above-ground/world-heritage-spiral/
Morski pes Dachstein: https://dachstein-salzkammergut.com/en/summer/above-ground/dachstein-shark/

Skupinica: Leja Forstnerič, Barbara Podgrajšek, Simon Biberdžić, Davorin Lukić
Foto: Leja Forstnerič, Barbara Podgrajšek, Simon Biberdžić
Čas pohajanja: 31. 3. – 2. 4. 2018